Cara Masak Kari Sardin


Sardin kalau dimasak cara kari memang sedap.Apatah lagi pada penggemar makanan pedas.Jom kita lihat cara masak kari sardin

KARI SARDIN
Bahan-bahan :
1 tin besar sardin / makarel
5 batang bendi di buang hujung dan pangkalnya
6 ulas bawang merah dihiris
5 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
1 tangkai daun kari (amik daun je...kalo suka, kalau tak suka tak payah letak pun tak pe)
1 cawan air asam jawa
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 peket rempah kari ikan BABAS atau Alagappas
garam secukup rasa
Cara-cara :
1. Tos sardin tinggalkan sedikit je sosnya
2. hiris bwg putih dan bwg merah...satukan dalam mangkuk dan tuang serbuk kari..letak 2 sudu air dan gaulkan..
3. Tumis bahan2 tadi sampai pecah minyak dan naik bau, letak daun kari...letak air asam jawa..kacau
4. masukkan santan cair...kacau perlahan..masukkan bendi
5. bila dah mengelegak sikit letak santan pekat..kacau..mendidih..
6. Masukkan sardin (dengan sedikit kuahnya) dan garam secukup rasa...jgn kacau sangat nanti sardin hancur....mendidih...tutup api dan hidang.

0 comment... add one now